Bauhaus Museum Weimar, southeast elevation with terrace

Architecture and location

The geometrically clear architecture by Prof. Heike Hanada (Berlin) includes – in a minimalistic concrete cube – five levels that converge in two-storied open spaces. Visitors can access the museum from two sides: from the city level via a generous entrance hall – or from the adjacent Weimarhallenpark via a large terrace on the ground floor.

The façade is characterised by 24  narrow panels of opaque, frosted glass. They float freely without a frame and form a regular horizontal rhythm which is superimposed by a linear grid of fine black lines which refract unevenly. Horizontal light strips around the body of the structure provide illumination at nighttime.

The entrance hall is the starting point for all the main paths in the museum. Visitors quickly gain orientation by means of a cascading staircase placed within a cleverly structured coordinate system. Thanks to horizontal and diagonal lines of view in relation to the adjacent open spaces, the functions of the individual areas are immediately discernible. The floor and walls of the hall correspond with the materiality and haptic quality of the exterior concrete base of the museum.

Facts

Contractor: Klassik Stiftung Weimar
Architecture: Prof. Heike Hanada, laboratory for art and architecture, Berlin
Function: Exhibition spaces and rooms for pedagogical activities, visitor service, shop, lounge and café
Exhibition design: Holzer Kobler Architekturen, Zürich/Berlin
Exhibitionspace: 2,000 m²
Costs: 22.6 million euros
Constructionperiod: 2015 until end 2018
Opening: 6 April 2019

Location – a modernist area for Weimar

The Bauhaus Museum Weimar is being built at the edge of the Weimarhallenpark, directly opposite the National Socialist “Gauforum”. The urban and historically significant location of the new building offers a unique possibility to attractively develop the district between the Goetheplatz, Nordvorstadt and the Bahnhofsviertel (area around the station) and to give it a cultural perspective.

Three time periods of modernism converge in a historically unique way in a focal point of sorts at the new Bauhaus Museum: the so-called green, cultural and sports axis to the west of the new building as a large “cultural project” of the Weimar Republic, the monumental architecture of the “Gauforum” from the Nazi period as well as the ensuing handling of the existing architectural testimonies by the GDR including urban planning under a socialist banner.

The museum offers the perspective to create a lively cultural district spanning the period of the late 19th century, the ambivalent history of modernism, down to the present day. It will also be one of the most important strategic points in the “topography of modernism” – a network connecting both historical and memorial sites all over Weimar.

Competition

The Klassik Stiftung and city of Weimar launched an architectural competition for the establishment of the Bauhaus Museum Weimar in 2011. A total of 536 architecture offices submitted their proposals.

The international jury, chaired by Prof. Jörg Friedrich (Hamburg), consisted of 17 members who were supported by a panel of twelve independent experts. The competition was supervised by Schubert/Horst Architekten, Dresden.

On 15 March 2012 the jury awarded second prizes to Johann Bierkandt (Landau) and the architects HKR (Klaus Krauss and Rolf Kursawe, Cologne). Two third prizes were awarded to Prof. Heike Hanada with Prof. Benedict Tonon (Berlin) and Bube/ Daniela Bergmann (Rotterdam).

The jury awarded three honourable mentions for the proposals submitted by Karl Hufnagel Architekten (Berlin), hks Hestermann Rommel Architekten und Gesamtplaner GmbH (Erfurt) and menomenopiu architectures/Alessandro Balducci (Rome).

In the subsequent procurement procedure for freelance services (VOF-procedure), the design concept by the Berlin-based architect Prof. Heike Hanada with Prof. Benedict Tonon received final approval.

Bauhaus-Museum Weimar: winning design by Prof. Heike Hanada with Prof. Benedict Tonon
Transverse view, winning design by Prof. Heike Hanada with Prof. Benedict Tonon

Projects of the Klassik Stiftung Weimar are funded by the European Regional Development Fund (ERDF) and the Free State of Thuringia, represented by the State Chancellery of Thuringia, Department of Culture and the Arts.

The website of Klassik Stiftung uses cookies in order to provide you with an optimal service. By using this website, you agree. to Data protection

agree